Pozitívny účinok kokosového oleja na naše zdravie je neustále aktuálnou témou, avšak v poslednom období sa v diskusiách o jeho konzumácii mnohí odborníci so svojimi názormi nezhodujú. Mnohí z vás ešte možno nevedia, že využitie kokosového oleja má svoje miesto nie len v kuchyni, ale aj v kozmetickom priemysle. Spôsobov, ako sa dá tento zázrak použiť existuje veľmi veľa, ale ako je to v skutočnosti s jeho využitím pri príprave pokrmov?
Je význam kokosového oleja na naše zdravie iba mýtus?

Kým ešte pred niekoľkými rokmi bol kokosový olej považovaný za najlepšiu alternatívu používaných tukov v kuchyni, dnes už vieme, že tomu nie je tak celkom pravda. Mnohých to možno prekvapí, no kokosový olej naozaj nie je pre naše zdravie ten najlepší.

Tuky sa vo všeobecnosti skladajú z mastných kyselín, ktoré sú tvorené atómami uhlíkov navzájom pospájaných chemickými väzbami. Jednoduché chemické väzby vytvárajú nasýtené mastné kyseliny a dvojité alebo trojité väzby tvoria nenasýtené mastné kyseliny. A keďže vieme, že pre zdravie človeka sú vhodnejšie nenasýtené mastné kyseliny, kokosový olej je s ich zanedbateľným obsahom pre nás menej zdravý ako napríklad olivový, repkový a slnečnicový olej

Je teda zrejmé, že kokosový olej nie je vhodný ako jediný olej na konzumáciu, no na druhej strane, pri použití v kuchyni pri tepelnej úprave, patrí k veľmi stabilným (neprepaľuje sa ani pri teplote 200 °C) a preto ho nemusíme zatracovať úplne. Rovnako ako ostatné tuky (masť, maslo, či rastlinné oleje), každý môže mať v našom jedálničku určité miesto, avšak dôležité je dodržiavať ich vyváženosť v stravovaní.

Svoj význam a uplatnenie má široké…

Hoci ste sa možno práve presvedčili, že kokosový olej by nemal byť jedinou voľbou pri konzumácii tukov, netreba však prehliadať jeho nespočetné množstvo benefitov.

Medzi jeho najvýznamnejšie účinky a spôsoby využitia patrí:

Zdroj vitamínov a minerálnych látok – okrem lahodnej chuti a vôni, ktorá dodá pokrmom nezameniteľný šmrnc, patrí za studena lisovaný alebo panenský kokosový olej k významným zdrojom vitamínov A, C a E, ktoré napomáhajú k udržiavaniu dobrého stavu pokožky, k podpore funkcií imunitného systému a takisto sú významnými antioxidantami, brániacimi organizmus pred oxidačným stresom. Zo skupiny minerálnych látok obsahuje tie, bez ktorých sa organizmus nezaobíde a to najmä horčík, ktorý vplýva na správnu funkciu nervovej sústavy, sodík a draslík významné pre naše svaly a srdce, železo pre tvorbu červených krviniek, ale aj kremík, zinok a fosfor.

Zdroj vlákniny – kokosový olej je okrem iného aj výborným zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a napomáha správnej peristaltike čriev, čím udržuje našu tráviacu sústavu v dobrom stave a pomáha tým pri celkovej detoxikácii organizmu.

Ničí baktérie, plesne a kvasinky – vďaka obsahu kyselín má antibakteriálne účinky, pomáha pacientom bojovať s mykózami, rôznymi infekciami a vírusmi (napr. vírus herpesu). Je možné ho použiť aj ako masť na postihnuté miesto, kde pôsobí ako prírodné lokálne antibiotikum.

Uplatnenie v kozmetickom priemysle – kokosový olej je výbornou náhradou telového mlieka, či krémov používaných v starostlivosti o suchú a citlivú pokožku. Pomáha aj pri krehkých a lámavých nechtoch, ošetruje nechtové lôžka a účinný je takisto pri liečbe kožných alergií, ekzémov, vyrážok a na rýchlejšie zahojenie jaziev, či proti striám. Využiť sa dá aj ako vlasový balzam, ktorý zabráni lámaniu a vypadávaniu vlasov, štiepeniu vlasových končekov a vaše vlasy pekne hydratuje, dokáže však vyživiť aj vlasovú pokožku a pomôže zbaviť sa lupín. Využiť sa dá takisto ako mlieko po opaľovaní, balzam po holení a balzam na pery. V rámci dentálnej hygieny pri natieraní zubov kokosovým olejom môžete po pár týždňoch dosiahnuť to, že vaše zuby budú viditeľne belšie a ďasná zdravšie.

Aj domáci miláčikovia ho ocenia – pre domáce zvieratká je kokosový olej vhodným doplnkom stravy, nakoľko povzbudzuje ich imunitu, vyživuje kĺby a zlepšuje kvalitu srsti. Pomáha aj pri ťažkostiach s popraskanou, poranenou či suchou kožou na labkách.

Využitie v modernej medicíne – mnoho štúdií sa v poslednej dobe zameriava na využitie a vplyv kokosového oleja pri liečbe rôznych ochorení. Zistilo sa, že tento olej prispieva k tvorbe hormónov štítnej žľazy, spomaľuje starnutie, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny a začína sa využívať aj na liečbu Alzheimerovej choroby.

 

Kokosový olej – áno, či nie?

A čo teda vyplýva z vyššie uvedeného? Kokosový olej je určite prospešný pre vaše vlasy, pokožku a zuby, čiže jeho vonkajšie použitie a pridávanie do kozmetických prípravkov je len výhodou.

Čo sa však týka jeho konzumácie, buďte opatrnejší a nepoužívajte ho za každú cenu dennodenne. Pokojne na ňom pokrmy vyprážajte, no nie príliš často. Ak ho chcete použiť ako prídavok do pokrmov či zákuskov, používajte ho len v nerafinovanej forme a za studena lisovaný, teda panenský kokosový olej.

Tuky sú pre organizmus človeka nevyhnutné, avšak nezamerajte sa len na jeden druh. Striedajte rôzne zdroje či už rastlinných alebo živočíšnych tukov. Ak sa rozhodnete pre kokosový ulej. Určite vyskúšajte nakúpiť taký, aby cena zodpovedala kvalite. Naša redakcia otestovala tieto kokosové oleje a môžeme ich len a len doporúčiť 😉

 

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Share This